Η ορχιδέα είναι ένα από πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου που πολύ συχνά συναντάμε σε σπίτια, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες ορχιδέας όπως η συμπίντιουμ που είναι ορχιδέα εξωτερικού χώρου, η κατλέια, το δενδρόβιο, το ονσίδιο ή οδοντόγλωσσο, το παφιοπέδιλο, η μιλτόνια ή αλλιώς ορχιδέα πανσές, η λουντισία, η βάντα, το ζυγοπέταλο. Επίσης, υπάρχουν πολλά άγρια είδη ορχιδέας που αυτοφύονται στον ελληνικό χώρο ενώ εξαιρετική φήμη έχει η μαύρη ορχιδέα που στην πραγματικότητα το χρώμα της πλησιάζει στο σκούρο μωβ. Το πιο διαδεδομένο είδος ορχιδέας είναι η ορχιδέα φαλαινόψις (Phalaenopsis) που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά λουλούδια, σε διάφορα σχήματα και χρωματισμούς που μπορούν να διαρκέσουν από έναν ως τρεις μήνες. Αν και πολλοί θεωρούν την ορχιδέα φαλαίνοψις ένα ευαίσθητο φυτό, αυτό δεν ισχύει! Η ορχιδέα φαλαίνοψη δείχνει μεγάλη προσαρμοστικότητα στις ελληνικές συνθήκες και αν ακολουθήοσυμε τις απαραίτητες συμβουλές για την περιποίηση της, θα χαρούμε ορχιδέες γεμάτες ζωντάνια και πλούσια ανθοφορία.
Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί η ορχιδέα φαλαινόψις;
Προτιμούμε φωτεινή θέση στο σπίτι για την ορχιδέα με φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο, καθώς προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα και ξήρανση των λουλουδιών. Επίσης, τοποθετούμε την ορχιδέα μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και από τζάμια. Ιδανικές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει η ορχιδέα στους εσωτερικούς χώρους είναι 18-27°C. Η ορχιδέα μεταφυτεύεται σε μεγαλύτερη γλάστρα, συνήθως κάθε 2-3 χρόνια όταν γεμίσουν ασφυκτικά οι ρίζες της και αρχίσουν να εξέρχονται. Για την φύτευση της ορχιδέας, χρησιμοποιούμε πήλινες ή πλαστικές γλάστρες που διαθέτουν καλή αποστράγγιση και πευκόφλουδα ως υπόστρωμα. Η μεταφύτευση της ορχιδέας πρέπει να γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας της γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τα λουλούδια της. Κατά τη μεταφύτευση της ορχιδέας, αφαιρούμε το υπόστρωμα της πευκόφλουδας από τις ρίζες της, κόβουμε σαπισμένα ή ξεραμένα τμήματα της ρίζας, καθώς και ξερά φύλλα. Προσθέτουμε καινούρια πευκόφλουδα μέχρι το 1/3 τη γλάστρας, τοποθετούμε την ορχιδέα και γεμίζουμε μέχρι πάνω.
Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η ορχιδέα;
Ποτίζουμε τις ορχιδέες σε τακτά διαστήματα ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία. Βυθίζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και την αφήνουμε για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το γλαστράκι της ορχιδέας και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά πριν το τοποθετήσουμε σε κασπώ. Επαναλαμβάνουμε το πότισμα της ορχιδέας κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, κάθε πρωί ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα της ορχιδέας, καθώς η ορχιδέα αγαπά περιβάλλον υψηλής υγρασίας. Κατά την περίοδο της βλάστησης της ορχιδέας, λιπαίνουμε κάθε 2 βδομάδες με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες. Εναλλακτικά, εφαρμόζουμε στις ορχιδέες υγρό λίπασμα γενικής χρήσης στη μισή συνιστώμενη δόση. Η ορχιδέα έχει ήπιες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία ενώ και είναι ευαίσθητη σε υπερβολική λίπανση με άζωτο. Κατά την περίοδο ανθοφορίας της ορχιδέας, η λίπανση γίνεται μια φορά το μήνα. Η εφαρμογή της λίπανσης της ορχιδέας γίνεται με αραίωση στη λεκάνη που τοποθετούμε το φυτό μας για το πότισμα. Την περίοδο του χειμώνα, αποφεύγουμε τη λίπανση ή εφαρμόζουμε σε πολύ αραιά διαστήματα.