Η κέντια είναι ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου που επιλέγουμε για να δώσει ένα τροπικό χαρακτήρα σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Με καταγωγή από την Αυστραλία, η κέντια ξεχωρίζει για τον λεπτό κορμό από τον οποίο διακλαδίζονται φοινικοειδή φύλλα με μακρύ μίσχο. Διαθέτει αργή ανάπτυξη και μπορούμε να την αφήσουμε στην ίδια γλάστρα για πολύ καιρό, φτάνοντας σε ύψος μέχρι και τα δύο μέτρα .
Τι θέση επιλέγουμε για φύτευση της κέντιας σε εσωτερικό χώρο;
Hκέντια χρειάζεται να τοποθετηθεί σε φωτεινό σημείο για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και συμπαγές σχήμα. Προσέχουμε να μην να δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου, προκειμένου να μη δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα της. Αν επιλέξουμε πολύ σκιερή θέση, τα φύλλα της κέντιας θα χάσουν τη ζωτικότητα τους και το έντονο πράσινο χρώμα. Η κέντια πρέπει να προφυλάσσεται από ρεύματα και παγωνιά, καθώς και να βρίσκεται μακριά από θερμαντικά σώματα. Λόγω μεγάλου όγκου και ύψους, συνήθως τοποθετείται σε γωνιακές θέσεις που θέλουμε να καλύψουμε.
Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η κέντια;
Hκέντια είναι μέτρια απαιτητική ως προς το πότισμα και χρειάζεται άφθονο νερό μια φορά την εβδομάδα, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού δύο φορές την εβδομάδα. Όσον αφορά τη λίπανση, θα απαιτηθεί να προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε τη διατήρηση της καλής ανάπτυξης του φυτού και το ζωηρό πράσινο χρώμα του φυλλώματος της κέντιας.
Χρειάζεται κλάδεμα η κέντια και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της;
Η κέντια καλό είναι να μη κλαδεύεται για να μη χαλάσει το σχήμα της, καθώς ο τρόπος ανάπτυξης της είναι τέτοιος που δεν το επιτρέπει. Ο πολλαπλασιασμός της κέντιας γίνεται με σπόρο, θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι χρειάζεται αρκετό καιρό για να βλαστήσει.
Κι ένα μυστικό για την κέντια
Η κέντια χρειάζεται να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ατμοσφαιρικής υγρασίας γιατί διαφορετικά οι άκρες των φύλλων της ξεραίνονται. Η χρήση υγραντήρα είναι ευεργετική την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού για την κέντια, ενώ ο συχνός ψεκασμός των φύλλων της με αποσταγμένο νερό είναι απαραίτητος.